Topdirigent Bernard Haitink (92) overleden

Bernard Haitink is donderdagnacht op 92-jarige leeftijd overleden. Hij overleed, thuis in Londen, omringd door zijn vrouw en familie.

Haitink begon zijn muzikale carrière als violist. Maar Haitink vindt zichzelf ‘een middelmatig violist’ en zet daarom zijn zinnen op het dirigeren. En die dirigentenloopbaan van Haitink begon in de jaren vijftig met de dirigentencursus van de Nederlandse Radio Unie, waarna hij al snel chef-dirigent werd van het Radio Filharmonisch Orkest. Na de plotse dood van Eduard van Beinum wordt Haitink in 1961 chef van het Concertgebouworkest. Hij was er chef-dirigent van 1961 tot en met 1988. In 1999 kreeg hij van het orkest de titel van eredirigent.

Haitink genoot ook groot internationaal aanzien met een indrukwekkende carrière, als chef of gast, in Londen, Chicago en Dresden. Hij werd onder meer geridderd in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. In 2017 werd hij in zijn geboorteland benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dat is een van de hoogste onderscheidingen die een burger in Nederland kan krijgen.

In 2019 dirigeerde hij in het Luzern zijn laatste concert met de Wiener Philharmoniker. In dit concert dirigeerde hij de zevende symfonie van zijn geliefde Bruckner. Bernard Haitink zal over de hele wereld gemist worden.

Hieronder een fragment uit dit afscheidsconcert.

Volg ons

Aanmelden nieuwsbrief

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Recente berichten