Sef Thissen

Sef Thissen

                                                                                                                                              (foto: Ruud Lenssen)
Instore:

s Hertogenbosch Boekhandel Adr. Heinen 11:00 – 12:00
Eindhoven Bullit Klassiek 13:00 – 14:00
Venlo Sounds 15:00 – 16:00

Sef Thissen

Sef Thissen en Egbert Derix op muzikale voetreis

In 2017 presenteren bariton Sef Thissen en componist-pianist Egbert Derix hun liederencyclus Wandern, het eerste station van een nieuwe muzikale samenwerking. Begin februari is de integrale cyclus van vijftien liederen in het Concertgebouw in Amsterdam op cd gezet.

Thissen en Derix leerden elkaar 2015 kennen tijdens een benefietconcert voor vluchtelingen. Beiden bleken gefascineerd door de traditie van het Duitse lied (Beethoven, Schubert, Schumann, Wolf, maar ook Falco en Grönemeyer) waarin ‘wandern’ (wandelen, zwerven, rondtrekken) een Leitmotiv is. Ook de keuze voor de Duitse taal en de akoestiek van het Concertgebouw passen bij ‘das Lied’.

De cyclus is grotendeels gebaseerd op teksten van journalist/schrijver Jan Derix (1936-2009), de vader van Egbert. Egbert Derix vertaalde de teksten in het Duits en zette ze op muziek. Het gaat om gedichten die Jan Derix schreef in de periode 1956-1958. Vaak geschreven tijdens nachtdiensten op de redactie van de krant waar hij werkte.

Ook liedteksten van de singer-songwriters Ton Engels en Frans Pollux en een gedicht van de Italiaanse dichter Mario Argante (wiens familie midden vorige eeuw in Venlo belandde) vertaalde Derix en voorzag hij van muziek. Enkele op muziek gezette eigen Duitse gedichten en een Duits gedicht van zijn broer, filosoof-schrijver Govert Derix, completeren het project.

Wandern ontwikkelde zich tot een nomadisch avontuur waarin vele wegen samenkomen. Derix en Thissen beleven het als een eclectisch samengaan van dichtkunst, klassieke zang, piano, compositie en improvisatie. Beiden ervaren Wandern als één van de meest inspirerende en dankbare avonturen die ze tot dusver ondernamen.

Thissen verdiende zijn sporen o.a. met Opera 2.0 (de opera’s El Rey en De berg van Tom), optredens met de Wiener Kammersymphonie en de zeer succesvolle Viva Classic Live-concerten. Derix is bekend van muzikale samenwerkingen met o.a. Iain Matthews, John Helliwell (Supertramp), Eric Vloeimans, Renée van Wegberg, Marillion en Fish. Samen met Gerard van Maasakkers ontving hij in 2012 de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste theaterlied. Zijn laatste cd, Falco, ontving unaniem lovende beoordelingen en werd door het toonaangevende blad MusicMaker vergeleken met het Köln Concert van Keith Jarrett.

“Dit zou best eens door héél veel mensen ècht mooi gevonden kunnen worden, waardoor een genre dat altijd gold als ‘elitair’ en ‘moeilijk’ ineens door veel meer mensen gewaardeerd wordt.”
Vpro’s Vrije Geluiden.

Klik hier voor meer informatie.

Klik hier voor het persbericht.