De Dichotomie De Wat?

Klassieke Kinderzaken

… voor kinderen en andere volwassenen door Erwin Rutten

Je hele jonge en oude leven moet je keuzes maken. Dat valt niet altijd mee. Keuzes hebben gevolgen. Wat die gevolgen zijn weet je niet van tevoren. Oef. De dichotomie. Moeilijk woord? Er bestaan geen moeilijke woorden, want als je weet wat het betekent is het niet meer moeilijk.

Dichotomie komt van het Griekse woord dichotomia. Zo schrijf je het in het Grieks: διχοτομία.

Het betekent: een indeling in tweeën. Een voorbeeld.

Je wordt uitgenodigd voor het Wereld Song Festival. Er zijn twee liedjes in de aanbieding. Het ene liedje vind je mooi en het andere vind je vreselijk. Je denkt na over de mogelijke gevolgen van je keuze.

1. Je verliest met het liedje dat je vreselijk vindt. Dubbel min. – – Je sluipt langs de huizen, hoodie over je hoofd. Je krijgt commentaar. Je hebt verloren! Ja, dat weet ik ook wel. Wat een vreselijk liedje! Ja, dat vond ik ook. Waarom deed je het dan?! Mijn keuze.

2. Je wint met het liedje dat je vreselijk vindt. + – Je wint weliswaar + maar de min is dat je over de hele wereld dat vreselijke liedje moet zingen. Commentaar: Nou zeg, van jou had ik niet verwacht dat je zo’n vreselijk liedje wil zingen! De plus is dat je veel geld verdient.

Je kan deze column verder lezen in het online magazine.

Volg ons

Aanmelden nieuwsbrief

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Recente berichten